OVER ONS!

Over ons

Toen ik als 15-jarige op het Waterlooplein liep en een djembé zag staan, was ik meteen verkocht. Ik zeulde het prachtige ding de trein in en sleepte hem thuis naar mijn zolderkamer. Daar zou hij nog ruim een jaar als “bijzettafeltje” blijven staan, voordat ik er ècht op leerde spelen.

Mijn eerste 20 lessen kreeg ik van Roy. Behalve de juiste houding, de basisslagen en wat eenvoudige ritmes, leerde ik van hem ook hoe belangrijk de juiste gehoorbescherming is… Na een spetterend optreden in een kerkje met een magnifieke akoestiek, begon het avontuur pas echt.

Wekelijks volgde ik lessen of workshops bij bekende en onbekende leraren van dat moment: Sacha de Herder, Maamke ‘Djem’ Salvador, Solo, Moussé Dramé en Keïta. Ik struinde alle percussiefestivals af en leerde van alles over speeltechnieken, bespanning, traditionele Afrikaanse ritmes en dans.

Op een nieuwe trommel, die gemakkelijker te stemmen was, ontwikkelde ik mezelf van ijverige leerling tot enthousiaste gevorderde. De buren werden waarschijnlijk gek van me, daar op die zolderkamer, maar gelukkig hebben ze nooit de politie op me afgestuurd. Of ik hoorde de deurbel niet, dat kan natuurlijk ook!

Inmiddels studeerde ik aan de PABO en gebruikte ik de djembé en andere Afrikaanse instrumenten ook in mijn lessen op de basisschool. In de vele klassen die ik daarna als juf mocht begeleiden heb ik heel wat kinderen aangestoken met het trommelvirus. Op maandagmorgen werd niet het weekend besproken, maar ramde mijn groep met de vuisten op tafel om het ritme van afgelopen vrijdag nog eens flink te herhalen. ‘Goed hè, juf?’

In 2006 besloot ik djembéfeestjes te gaan organiseren, om zo nóg meer kinderen te bereiken en blij te maken met percussie. Dat was een groot succes. Maar vaak werd mij door de ouders gevraagd waarom ik geen workshops voor volwassenen gaf en dus breidde ik mijn aanbod verder uit…

Hoewel mijn djembé-opslag thuis al uit zijn voegen barstte, kocht ik ieder jaar wat nieuwe trommels. En zo kon ik na enkele jaren ook met bedrijven en complete schoolklassen ‘aan de slag’. (In mijn workshops krijgt niemand een sambabal of triangel!)

Inmiddels is er voor iedereen van 4 tot 104 wel een djembéworkshop te vinden in mijn aanbod. Omdat ik mijn workshops zo gemakkelijk kan aanpassen aan de doelgroep, krijg ik regelmatig opdrachten van fijne zorginstellingen, toffe verenigingen en interessante bedrijven.

Sinds kort bied ik in samenwerking met de plaatselijke muziekschool ook sambaworkshops aan op basisscholen.

Ik vind het heerlijk om grote en kleine mensen mee te nemen op een muzikale wereldreis, ze ervan te overtuigen dat ze ritme in zich hebben en dat ze het LEV! hebben om van zich te laten horen.

Rita Hooijmans

LEV!hebber sinds 2006

Contact opnemen met LEV!

Contact

LEV!

Rita Hooijmans
Rita@ditislev.nl
06-12160737
KvK-nr. 75917629